Amikor otthonunk vagy irodánk esztétikáját és komfortját szeretnénk növelni, gyakran fordulunk az ablakcseréhez mint egy kiemelkedően hatékony megoldáshoz. A műanyag ablak kiválasztásának és beépítésének folyamata azonban számos kérdést és kihívást vet fel. Ebben a cikkben a műanyag ablakok méretválasztásától kezdve a beépítés folyamatáig minden szükséges információt összegyűjtöttünk, hogy segítséget nyújtsunk a döntéshozatalban.

A megfelelő műanyag ablak kiválasztása

A műanyag ablakok ideális méretének meghatározása kulcsfontosságú lépés a megrendelési folyamat során. A helyszíni felmérés során szakértőink segítséget nyújtanak a megfelelő méret kiválasztásában, figyelembe véve az adott helyszín specifikációit és az Ön igényeit. Amennyiben önállóan szeretné meghatározni a nyílászáró méretét, fontos betartani bizonyos gyártási előírásokat és mérethatásokat, hogy a végeredmény stabil és megfelelően működő ablak legyen. A tiszta falnyílás esetében a méretvétel viszonylag egyszerű: a nyílásból oldalanként 1,5 centimétert levonva kapjuk meg a gyártási méretet. Fontos figyelembe venni azonban a szigetelés és vakolat vastagságát is. Ha redőnyt is szeretne az ablakra, toktoldóra, azaz redőny előkészítésre is szükség lesz, ami a gurtni bevezetését és a tok felszerelését teszi lehetővé.

műanyag ablak

Az ablakcserére vonatkozóan a méretvétel bonyolultabb, mivel a régi ablakok és nyílások szerkezete, valamint a kialakítás technikája eltérő lehet. Ebben az esetben különösen ajánlott szakértő segítségét kérni, hogy elkerüljük a pontatlan méretek miatti problémákat. Ha mégis önállóan végzi a méretvételt, a külső vakolat méretét kell alapul venni, ehhez hozzáadva oldalanként 1 centimétert.

A megrendelés során kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a megrendelt műanyag ablak műszaki tartalmával, az árajánlat részleteivel, valamint az esetlegesen felmerülő plusz költségekkel. A beépítés folyamatát illetően cégünk munkatársai a megbeszélt időpontban, általában reggel kezdik a munkálatokat. A beépítés során szükség van egy 2-3 négyzetméter szabad területre, valamint arra, hogy a bútorokat és műszaki eszközöket por ellen takarófóliával védje.

A régi ablak bontása során először az ablakszárnyakat távolítjuk el, majd a tokot bontjuk ki. A beépítés folyamata magában foglalja az új ablakkeret beállítását, rögzítését, purhabbal történő szigetelést, valamint a szárnyak és takarólécek felhelyezését. A beépítést követően a hulladékot elszállítjuk, így önnek nem kell azzal foglalkoznia. Fontos, hogy a műanyag ablak beépítése után 24 órán keresztül ne nyissa meg az új nyílászárót, hogy a kötőanyagok megszilárdulhassanak. Ezt követően munkatársaink ismertetik a helyes használatát, és egy utólagos finombeállítást is végeznek, biztosítva az ablak tökéletes működését.

Az ablakcsere nem csak a lakóterek megjelenését és komfortját javítja jelentősen, hanem hosszú távon növelheti az ingatlan értékét is. A fentiekben ismertetett lépések és tudnivalók segítségével a műanyag ablakok megrendelése és beépítése zökkenőmentes folyamattá válhat, amely hozzájárul otthona vagy munkahelye még jobbá tételéhez.

műanyag ablak

A műanyag ablak beépítése

Egy ilyen nyílászáró beépítése során tehát kulcsfontosságú a pontos méretvétel és a megfelelő előkészítés. A helyes méretvétel biztosítja, hogy az ablak tökéletesen illeszkedjen a nyílásba, megakadályozva ezzel a hőveszteséget és növelve az otthon energetikai hatékonyságát. Emellett fontos, hogy a beépítés során a szakemberek gondosan rögzítsék és szigeteljék az ablakkeretet, hogy a legjobb teljesítmény érhető legyen el.

Az ablakok kiválasztásakor és megrendelésénél fontos szempont a műszaki tartalom mellett a design és az esztétikai illeszkedés is. A modern műanyag ablakok széles választékban elérhetőek különböző színekben és stílusokban, lehetővé téve, hogy tökéletesen harmonizáljanak az otthon stílusával és a tulajdonos ízlésével. Ne feledkezzünk, a műanyag ablak hosszú távú befektetést jelent az ingatlanba, így fontos, hogy olyan gyártót és beszerelő céget válasszunk, amely magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújt. Ajánlott olyan cégeket választani, amelyek garanciát vállalnak az ablakokra és a beépítési munkálatokra is, biztosítva ezzel a nyugalmat és biztonságot a tulajdonos számára.

Végezetül, ne feledkezzünk meg az utógondozásról és karbantartásról sem. A műanyag ablakok viszonylag alacsony karbantartást igényelnek, de rendszeres tisztítással és az esetlegesen szükséges állításokkal megőrizhető a funkcionális és esztétikai állapotuk hosszú távon.


2024.02.27. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!