A műanyag ablak termékek azért is nagyon népszerűek, mert rendszerint könnyen integrálhatóak az új otthonunkba a különféle sztenderd jellemzők miatt. Lakásfelújítás esetén szokott időnként probléma keletkezni, mert a régi ingatlanokban még gyakran más szabványmérettel és technológiával dolgoztak, főleg a háború előtti időkben.

A legtöbb esetben azonban megnyugodhatunk, mert a műanyag ablakok beszerelése kisebb-nagyobb munkálatokkal könnyen lehetséges, jóllehet, szakember segítségét minden esetben érdemes igénybe venni. Ami kiemelten fontos egy nyílászáró beszerzési projekt elején, az a pontos méretvétel és termékválasztás. A követező bekezdésekben igyekszünk összefoglalni az erre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat:

Műanyag ablak méretvétel

Mielőtt kiválasztjuk a számunkra szimpatikus műanyag ablakot, győződjünk meg a pontos méretekről. Ennek lemérése egyénileg is lehetséges, azonban minden esetben figyeljünk oda, hogy oldalanként 1-2 cm-rel nagyobb legyen az ablaknyílás mérete, mert a rögzítés, és a tok miatt szükség lesz plusz helyre. Sajnos a megegyező méret már nem lesz jó, a túl nagy eltérés pedig komplikációval jár.

műanyag ablak

Szabványméretek

A műanyag ablak gyártás kimondottan szabvány orientált, tehát a termékkínálat túlnyomó többsége igazodik az építőiparban alkalmazott eljárásokhoz, és fordítva. Alapvetően tehát nem kell félnünk attól, hogy valami rendhagyó darabot fogunk ki. Hazánkban a szabványméretek a következőek: oldalanként 60, 90, 120 és 150 cm. A méret feltüntetésénél mindig a szélesség szerepel az első helyen, tehát egy 60×120 cm-es méret például egy hosszúkás ablakot takar.

 

Egyedi műanyag ablak méret

Gyakori félelem a nem hozzáértő vásárlók részéről az egyedi műanyag ablak méretek realitása. Sokan nem is mernek ilyenben gondolkozni, mert tévesen azt feltételezik, hogy ennek kivitelezése meg sem oldható. A jó hír ellenben az, hogy nagyon sokféle egyedi méretet lehet rendelni, és általában csak az anyagra vonatkozó felárat kell megfizetni, tehát ne valamilyen prémium megoldásra gondoljunk. Mindez több szempontból is előnyös opció: Egyrészt ha régi, nem szabvány alapú ingatlan felújításán dolgozunk, és nem szeretnénk drasztikus kőműves beavatkozást végrehajtani, akkor járható opció az egyedi gyártás. Másrészt, ha esztétikai megfontolásból kívánunk saját méreteket alkalmazni, az sem akadály. Végül az is gyakori eset, hogy a maximális szabvány méretet meghaladó műanyag ablakra van szükség, például panoráma funkció miatt. Ez esetben akár két és fél méter magasságú nyílászáróban is gondolkozhatunk, ennél nagyobb méretet azonban már ritkán vállalnak.

műanyag ablak

Formátum

Némileg hozzátartozik a méretek kiválasztásához a formátum kérdése is. Például lényeges szempont, hogy egy, kettő vagy többszárnyú ablakot szeretnénk-e. Szintén alapvető tényező, hogy a nyílászáró rendelkezzen-e bukó-nyíló funkcióval, vagy sem (noha manapság a legtöbb ablaknál ez már alap felszereltségnek számít). Végül az ablak nyílásának iránya is különböző kategóriákat képez (például jobbos, balos). Az általános megoldások mellett pedig találunk olyan termékeket is, amelyek középen felnyíló, vagyis váltószárnyas megoldással készülnek, de a bukó funkciónak is több verziója létezik.


2024.01.28. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!