Ablak, műanyag ablak tudástár

Fontos információkkal szolgál önnek a műanyag ablak tudástár.

A műanyag ablak kiválasztása és cseréje fontos momentum és komoly, megalapozott döntést igényel, hiszen annak eredménye hosszú évekre, illetve évtizedekre meghatározza, illetve befolyásolja az adott épület karakterisztikáját, és olyan fontos jellemzőit, mint amilyen a hő- és hangszigetelés. Mindezek fontos elemek a műanyag ablak tudástár részleteiben.

Mivel tudjuk, hogy milyen fontos és felelős döntés egy ablakcsere, ezért azokat a kérdéseket a műanyag ablak tudástár rovataiban összegyűjtöttük önnek. Minden olyan hasznos információt megosztunk a műanyag ablak tudástár részletein belül a vásárlókkal, amelyek választ adhatnak az Ön műanyag ablakokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseire, és segítenek abban, hogy jó döntést hozzon.

Ha lenne olyan ablakokkal, nyílászárókkal kapcsolatos kérdése, amelyre nem talál választ a tudástárban, tegye fel őket nekünk, szakembereink örömmel megválaszolják őket. Tudástárunkhoz is hozzáadjuk az Ön kérdésére adott választ, mely mások számára is segítség lehet. Hívja bizalommal kollégáinkat a +36-27 301-403-as telefonszámon!

Műanyag ablak tudástár – Kérdések és válaszok műanyag ablakokkal, ablakcserével kapcsolatban

 1. Mi a megfelelő sorrend? Festés? Burkolás? Ablakcsere?
 2. A nyitás iránynál mit jelent a jobbos, illetve a balos kifejezés?
 3. Mit jelent az 5,6,7 kamrás profil kifejezés? (Műanyag ablakoknál)
 4. Mit tartalmaz az ablak ára?
 5. Milyen munkálatokkal jár az ablakcsere?
 6. Mi a különbség ablak és ablak között?
 7. Mit jelent az M/m2 érték?
 8. A műanyag ablakok tényleg olyan jól szigetelnek?
 9. Lehetőségek a szellőztetésre
 10. Mit kell figyelembe venni az árajánlatokban?
 11. Milyen előnyöket nyújt a műanyag ablak?

Műanyag ablak tudástár – Kérdések és válaszok műanyag ablakokkal, ablakcserével kapcsolatban

Itt azokat a gyakran feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszokat találja, melyeket vásárlóink kérdései alapján gyűjtöttünk össze.

Mi a megfelelő sorrend? Festés? Burkolás? Ablakcsere?

Mivel minden eset más és más, illetve több tényezőn múlik, nem lehet egyértelműen megmondani, melyik is a helyes sorrend. Ugyanakkor tapasztalataink alapján a legtöbb esetben az alábbi folyamatot ajánljuk:

 1. A legjobb, ha először elvégzünk minden olyan munkafolyamatot, ami nagy kosszal jár. Ilyen például a falazás és a betonozás.
 2. Ezután következhet az ablakcsere.
 3. Ekkor jöhet a vakolás, glettelés, festés, csempézés, mivel az ablak beépítése után lehet rádolgozni az ablak kávára.

A nyitás iránynál mit jelent a jobbos, illetve a balos kifejezés?

Nézzük először az ablakokat. Képzelje el, hogy az ablak előtt áll! Az ablak balosnak mondható, amennyiben befelé nyílik és a zsáner is a bal oldalon található. Ha pedig a zsanér a jobb oldalon van, akkor az ablak jobbos. Ajtóknál létezik kifelé nyíló megoldás is, ekkor a külső oldalra képzeljük el magunkat a nyitás irány meghatározásához.

Mit jelent az 5,6,7 kamrás profil kifejezés? (műanyag ablakoknál)

A levegő az egyik legjobb szigetelőanyag, emiatt osztanak légkamrákra minden műanyag ablak profilt. A hőszigetelést elsősorban a beépítési mélység határozza meg. És minél több a légkamra, annál jobb az adott ablak hőszigetelése, de csak akkor, ha a kamrák száma arányos a beépítési mélységgel.

A légkamrák ára a műanyag ablakok árát is meghatározza: azaz minél több a légkamra, jellemzően annál drágább az ablak. A Salamander profil gyártó épp emiatt alkotta meg az 5 kamrás műanyag ablak profiloknál a legnagyobb beépítési mélységet, mely a hőszigetelés terén felveszi a versenyt a 6-7 kamrás, de kisebb beépítési mélységű ablakokkal, ám ára mégis alacsonyabb azokénál.

Tehát a légkamrák mellet érdemes figyelni a beépítés mélységét és a profil falvastagságát is, ez utóbbi a stabilan alacsony árfekvésű Salamander ablakprofilnál 3mm, és ez azt is jelenti, hogy a profil „A” kategóriás.

Mit tartalmaz az ablak ára?

A pontos költségkalkulációhoz elengedhetetlen tudni, hogy az ablakok ára mit foglal magában, és mit nem. Ezért az alábbiakban összefoglaljuk, mi mindent tartalmaz a műanyag ablak ára alap esetben:

 • a tok árát
 • a keret árát
 • az üveg árát
 • a vasalatok árát
 • a kilincsek árát

Az ablak ára alap esetben NEM tartalmazza az alábbiakat:

 • a reluxa, a redőny és a rovarháló árát
 • a redőny előkészítésének árát
 • az ablakpárkányok árát és a takaró lécek árát
 • valamint egyéb, műanyag ablak kiegészítők árát, mint például a toktoldó valamint a szerelési segédanyagok.

Milyen munkálatokkal jár az ablakcsere?

Panellakásokban:

Panellakásban tervez ablakcserét? A jó hír, hogy a panelekben nem keletkezik építési törmelék, mivel ott csak az ablakkeretet kell kiemelni, illetve még a redőny lebontására lehet szükség. Cégünk az ablak bontásából származó fa törmelékeket díj ellenében szállítja el a hulladék lerakó helyre. Az ablakcserénél önnek mindössze a porral kell számolnia. Ezért ajánljuk a bútorok és a padló letakarását festőfóliával még az ablakcsere előtt. A festőfólia megtalálható minden barkácsáruházban.

Panellakásban történő ablakcseréknél általában nincs nagyon szükség kőműves munkálatokra vagy festésre, mivel az új ablakok beépítése után takaróléccel zárjuk körbe a felületet, ami igazán esztétikus megoldás.

Más típusú épületeknél:

Tégla vagy y-tong szerkezetű az otthona? Ezekben az eseteben az ablakcserénél bontás során a falszerkezet sérülhet, így kőműves munkálatokra, illetve festésre lehet szükség az ablak körül a nyílászáró beépítése után. A takarólécezés a fal egyenetlensége miatt nem megoldható ezekben az esetekben.

Fontos tudni, hogy az ablakcsere, jellemzően nem jár különösebb rombolással, mivel munkatársaink a régi ablaktokot elfűrészelik, így a falroncsolás elkerülhető, és így könnyebben kiemelhető az ablak tok. Az idő is fontos tényező, ügyfeleink mindig örömmel fogadják, mikor megtudják, hogy az ablakcsere általában még egy nagyobb lakásban is elvégezhető egyetlen nap alatt, akkor is, ha 8-10 ablakról van szó!

Mi a különbség ablak és ablak között?

Nagy különbség van az egyes műanyag ablakok között, akkor is, ha ezt elsőre nem gondolná. Például, bekér egyszerre több cégtől árajánlatot, és kap mindegyik helyről egy-egy 5 légkamrás ablakra árat, akkor egyáltalán nem biztos, hogy azzal az ajánlattal jár jobban, amelyikről gondolná.

Például, ha az egyik ablak beépítési mélysége 60 mm, a másik ablak beépítési mélysége pedig 76mm (jelen esetben a Salamander műanyag ablak profilról van szó), valamint a profil falvastagsága az egyiknél 2mm, a másiknál pedig 3mm, akkor a Salamander ablak hőszigetelő képessége sokkal jobb! Ez pedig lényeges különbséget is jelenthet az éves fűtési költségben! Ráadásul a Salamander ablakprofil más ablakokkal szemben nem sárgul be az évekkel, hanem ugyanolyan fehér marad, mint ablakcserekor!

Mire figyeljen még oda műanyag ablak vásárláskor?

 • Hol gyártották a műanyag ablak profilokat? Jobban jár, ha elkerüli a kínai, török, román ablakokat, mivel ezek jellemzően nagyon gyenge minőségűek!
 • Rendelkezik-e minőségi tanúsítvánnyal az ablak? Az általunk forgalmazott valamennyi ablakprofil ISO minősítésű: TÜV CERT ISO 9001:2000
 • UV-álló anyagból készült-e? Ha nem, akkor idővel a fehér műanyag ablak besárgulhat!
 • Milyen üvegezésű az ablak? A mi ablakaink alapüvegezése Ug= Swisspacer 1.0W/m2K értékű, így nagyon jó a hőmegtakarításuk!

Mit jelent a W/m2K érték az ablakoknál?

Megmutatja, hogy az ablak egy négyzetméternyi felületén mennyi hőenergiát enged át, Wattban mérve akkor, ha a belső, illetve a külső hőmérséklet között a különbség 1 Celsius fok. Például, ha a lakásban 20 Celsius fokot mérünk, a külső hőmérséklet pedig 19 Celsius fok, akkor a képletben szereplő mértékegység szerint ez egy K.

Ha az ablak hőátbocsátási, vagyis Uw értéke 1W/m2K, akkor elmondhatjuk, hogy a fal 1 négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérséklet különbség esetén, 1 Watt teljesítménnyel bír. Ez az energia veszteség egy négyzetméterre vetítve mindössze 0,001 kilowattóra. Ez elég jó eredménynek számít, főleg, mivel a hőmérsékletkülönbséggel egyenes arányban a feleslegesen elszivárgott energia is nő. 10 fok hőmérséklet különbség esetén ez az érték már a tízszerese, egy átlagos családi házon mintegy 30-40 nm üvegfelület van, így ez az érték itt már 30-40 szeresére nő. Egyáltalán nem mindegy tehát, milyen hőátbocsátási értékkel rendelkező ablak mellett dönt!

A műanyag ablak tényleg jól szigetel?

Igen. A műanyag ablakok valóban jól szigetelnek, és ez a magyarországi klímánál pláne jól jön: télen bent tartják a meleget, így nem az utcát fűtjük, nyaranta pedig lassabban melegszik fel a lakás.

Ugyanakkor ablakcsere után előfordulhat, hogy a lakás vagy ház valamelyik sarka penészesedni kezd. Ez többnyire a ház külső szigetelésének a problémája, illetve a nem megfelelő szellőztetés is okozhatja. A régebbi ablak típusok csekély légellenállást biztosítottak, így ezeknél ez nem nagyon fordult elő (cserébe viszont az utcát fűtöttük télen).

A mai modern műanyag ablakok hőmegtakarítása viszont kiemelkedően jó, és jelentős mértékben csökkenthető velük a fűtési költség. A megjelenő páralecsapódás és penészesedés ellen pedig lehet tenni! Automatikus szellőztetés, és a rendszeres levegő csere a megoldás.

Lehetőségek a szellőztetésre

A modern szellőztetőrendszerek amellett, hogy optimalizálják a belső tér nedvességtartalmát, és ezzel megelőzik és kezelik a páralecsapódást, más fontos feladatokat is ellátnak. Ilyen például a szag és káros anyagok cseréje, a hőmérséklet-szabályozás, továbbá a levegő mennyiség biztosítása a tűzhelyhez.

A rendszeres levegőcsere elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és friss legyen otthonában a levegő, továbbá a párátlanítást is elősegíti. Milyen módszerekkel szellőztetheti ki a lakást, illetve a házat?

Résszellőzés:

Résszellőzésnek nevezzük, amikor az ablak csak részlegesen van nyitva, például bukó állásban. A résszellőzés kis mennyiségű levegő beáramlást tesz lehetővé, emiatt sokáig kell ebben az állásban hagyni az ablakot a megfelelő légcseréhez, emiatt erősen lecsökkenhet a belső hőmérséklet.

Átáramló szellőztetés:

Az átáramló szellőztetés sokkal hatékonyabb, mint a résszellőzés, mivel ebben az esetben az ablakszárnyakat teljesen kitárjuk. Ennek hatására az adott helyiség levegője 4-5 perc alatt teljesen kicserélődik, így csekély a hőveszteség.

Keresztszellőzés(huzat)

Ilyenkor az összes nyílászáró ablakát kinyitjuk, így a kereszthuzat hatására már 2-3 perc alatt kicserélődik a helyiség levegője. Emiatt nagyon eredményes szellőztetést biztosít, minimális hőveszteséggel.

Fontos tudni, hogy vannak automata szellőztető rendszerek is, ezeket az ablakkeretbe építjük be. Ennek van egy felára, de egy épülő családi ház esetében megtérül ez a befektetés, hiszen így jelentős hőveszteség nélkül biztosított a szellőzés – akkor is, ha épp senki sincs otthon.

Mit kell figyelembe venni az árajánlatokban?

Fontos számolni azzal, hogy a műanyag ablak cseréjére adott árajánlat általában az alábbi tételekből adódik össze:

– nyílászáró,

– ablakpárkány,

– takarólécek (jellemzően csak panellakásoknál alkalmazzuk),

– ablak beépítése, bontása, helyreállítása (a bontási munkálatok nálunk ingyenesek!)

– szállítási költség,

– a bontási hulladék, valamint építési hulladék, azaz sitt elszállítási díja (ezek külön díjat képeznek.)

Mindig azon vagyunk, hogy a legjobbat nyújtsuk ügyfeleinknek, épp ezért ablakcserekor AJÁNDÉKOT adunk önnek: a nálunk vásárolt műanyag ablak beépítésnél INGYEN bontjuk ki az ablakokat.

Javasoljuk, hogy nyílászáró árajánlat kéréskor mindig jelezze a megfelelő tételeket, így elkerülheti, hogy az ablak beépítési költsége más legyen, mint amit az árajánlat tartalmaz.

A helyreállítási munkálatoknál pláne érdemes odafigyelni, mert a festés, illetve a kőműves munkálatok nincsenek benne az ajánlatban. A kőműves helyreállítást elvégezzük abban az esetben, ha ön külön jelzi, hogy ezekre is igényt tart. Festést, illetve glettelés munkálatokat nem vállalunk.

A nyílászáró árajánlatok összehasonlításánál fontos szempont a műszaki tartalom, a profil mélysége, a kamrák száma, a vasalatrendszer, továbbá az üveg hőáteresztő képessége (K). Ha ezeket a tényezőket figyelembe veszi, nem érheti meglepetés. Fontos tudni, hogy minél alacsonyabb a K tényező, annál jobb egy adott üveg hőszigetelése. Ha bármilyen információra szüksége van még az árajánlat leadásához, egyeztessen kollégáinkkal!

Milyen előnyöket nyújtanak a műanyag ablakok? Műanyag ablak tudástár utolsó része

Ha a legjobb ár/érték arányú nyílászárót keresi, akkor a műanyag ablak az alábbiak miatt ideális választás:

A műanyag ablakot nem kell festeni 4-5 évente, szemben a fa nyílászárókkal. Nem vetemedik el, és jóval UV-állóbb is, mint a fából készült ablakok.

Változatos színek közül választhat, főleg az általunk forgalmazott műanyag ablakok esetén.

A műanyag ablakokra az alacsonyabb ár jellemző, ám ez nem azt jelenti, hogy alacsonyabb lenne emiatt a minősége, hanem a hatalmas világszintű gyártási mennyiség miatt kerül kevesebbe.

A műanyag ablakok nagy előnye a kiváló hőszigetelési képesség. A korszerű műanyag ablakok hőszigetelési értéke 0,7 és 1,4 K érték között változik. Így ön jelentős összegeket takaríthat meg a fűtési költségeken, a komplett ablakcsere összege már 1-2 éven belül megtérülhet!

Nagy előny a műanyag ablak jó hangszigetelő képessége is, így akkor is remek választás, ha ön forgalmas út mellett, vagy egyéb tényező miatt zajos környéken lakik. Az általunk forgalmazott műanyag ablak kétrétegű, hagyományos 1.0 üvegezéssel 33db értékre képes. Mivel egy átlagos forgalmi utca zaj mintegy 30-35 db hanghatást jelent, így egy ilyen üvegezésű műanyag ablak csendessé teszi az otthonát. Ha ön olyan helyen él, ami átlagon felül zajos, akkor is tudunk megoldást kínálni: az üvegezéssel akár 58 db hanghatást is elérhetünk.

Nem véletlen, hogy annyian döntenek évről évre a műanyag ablakok mellett, éljen ön is a fentebb felsorolt előnyökkel!


2019.07.31. | Tudástár

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!