Ha a nyílászáró méreteit ön kívánja megadni

A tudástár 2 is hasznos információkat tartalmaz vásárlóink számára.

A helyszíni felmérés során segítünk meghatározni, milyen méretű műanyag ablak ideális az ön számára. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy ajánlatkéréskor, illetve megrendeléskor ön határozza meg, mekkora nyílászárót szeretne vásárolni. Ez utóbbi esetre kívánunk segítséget adni a megfelelő méretválasztáshoz azzal, hogy a gyártási előírásokat, mérethatásokat betartva stabilitás és működtetés céljából a megfelelő nyílászárót kapja.

Ha az adott ingatlan egy tiszta falnyílással rendelkezik, ahova nincs beépítve ablak, akkor igazán egyszerű a méretvétel. Vegyen le a tiszta falnyílásból oldalanként 1,5-1,5 centimétert, így megkapja a műanyag ablak gyártási méretét. Ez az ablaktok külmérete, de azzal is számolni kell, hogy milyen vastag szigetelés és vakolat kerül fel, így ezek vastagságát is vonja le.

Ha redőnyt is szeretne az ablakra, akkor toktoldóra is szükség lesz (azaz redőny előkészítésre). Ez lényegében egy az ablak profillal azonos toldás, ami lehetővé teszi a redőny gurtni bevezetését és a tok felszerelését.

Ha ablakcserére van szüksége, azaz az adott ablaknyílásban már most is van egy régi ablak, ebben az esetben a méretvétel már összetettebb feladat. Ugyanis a régi ablakokat az elmúlt évtizedekben sok különböző tokszerkezettel gyártották, illetve a nyílások kialakításában is sokféle technikát alkalmaztak. Ezek miatt a méretvétel tapasztalatot és szakértelmet igényel.

Ha mégis úgy dönt, hogy ennek ellenére ön kívánja megadni a nyílászáró méretét, akkor általánosságban elmondható, hogy a külső vakolat méretét kell megmérni, majd ehhez oldalanként 1-1 centimétert hozzá kell számolni.

Ebben az esetben viszont mindig a megrendelő vállalja a felelősséget a helyes gyártási méretért, szóval buzdítunk mindenkit arra, hogy ha nem 100%-ig biztos abban, mekkora méretű nyílászáróra van pontosan szüksége, kérje szakértő kollégáink segítségét!

Mire kell figyelni nyílászáró vásárlásakor?

Arra, hogy a megfelelő műszaki tartalommal rendelkezzen a megrendelt ablak, és hogy pontosan tisztában legyen vele, mit tartalmaz az árajánlat, és esetleg milyen kiegészítőkért, munkálatokért kell pluszban fizetnie. A megrendelés és a beépítés folyamatával is fontos tisztában lenni! Olvasson tovább, hogy a tudástár 2 a segítségére legyen.

A beépítésről

Cégünk szakértő munkatársai mindig előre leegyeztetett időpontban, jellemzően reggel 8 és 9 óra között kezdik meg az ablakok beépítés munkálatait.

Általános teendők az ablak beépítésénél:

Kérjük, hogy az ablakok beépítési helye előtt minimum 2-3 nm területet hagyjon szabadon, hogy munkatársaink az ablakszerkezettel kényelmesen mozoghassanak. Az ablak beépítés során elég sok por keletkezik, ezért javasoljuk, hogy a bútorokat és a műszaki eszközöket fedje le takarófóliával. Ezt bármelyik barkácsáruházban és festékboltokban is beszerezheti.

Tudástár 2 – Ablak beépítés menete panellakásokban:

Először a régi ablak bontása kerül sorra. Ennek első lépéseként leemeljük az ablakszárnyakat. A takaróléceket és a meglévő redőnyt leszereljük, ezután az ablaktokot elfűrészeljük, hogy a régi tokszerkezetet különösebb falroncsolás nélkül eltávolíthassuk.

Az ablakbontás nem jár jelentősebb szennyeződéssel, de azért a régi tok eltávolításával keletkezik hulladék: fa, por, gitt. Ezektől a berendezéseket meg kell óvni, ez takarófóliával lehetséges. A régi ablakszerkezet hulladékait munkatársaink összegyűjtik, és így a nyílászáró beépítés után díj ellenében elszállítják hulladéklerakó helyekre.

Az ablak beépítésének lépései

Első lépésként kollégáink beállítják az ablakkeretet, és vízmértékkel ellenőrzik a vízszintes, valamint függőleges beállítást. Majd tokrögzítő csavarral berögzítik az ablakkeretet, és a rést körbefújják purhabbal. A purhabnak van rögzítő hatása is, de a szerepe elsősorban nem ez, hanem a szigetelés. Amíg a purhab megköt, addig nekilátnak egy másik ablakkeret berögzítésének.

Kollégáink ezután felteszik a szárnyakat az ablakkeretre, majd takarólécezik az ablakot. A takaróléc magas minőségű ipari ragasztószalaggal van ellátva, ez rögzíti. A következő lépés a kiegészítők (például redőny, reluxa, ablakpárkány) felhelyezése. Bár előfordulhat, hogy az árnyékolástechnikai eszközöket egy későbbi időpontban végezzük el.

Az ablak beépítés végeztével kollégáink elviszik a keletkezett hulladékot, így önnek erre sem lesz gondja.

Tudástár 2 – Az ablak beépítés menete nem panellakásokban:

Ha nem panellakásban történik az ablak beépítése, akkor nem használunk takarólécet, mivel a téglaépítésű lakásoknál a fal egyenetlensége nem teszi ezt lehetővé.

További különbség, hogy téglaépületeknél a redőnyök és szúnyoghálók felszerelése legtöbbször csak az ablak beépítését követő néhány napban lehetséges. Kivétel ez alól, ha vakolható redőnyszerkezetről van szó, ennek beépítése az ablakkerettel egyszerre történnek.

Kollégáin a nem panel épületekben a legnagyobb elővigyázatossággal végzik a bontási munkálatokat. Ezeknél az épületeknél valamilyen szintű utólagos helyreállításra szükség van, de mindig igyekszünk ennek mértékét minimalizálni.

Tudástár 2 utolsó eleme – az ablak beépítés időtartama:

Sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint ahogyan azt sokan gondolnák! Egy műanyag ablak beépítése a bontási munkálatokat együtt általában 1-1,5 óra alatt megvan.  Így egy átlagos lakásnál, ahol 5-6 ablak van, egyetlen nap alatt megvan az összes ablak beépítése. Ha árnyékolást is kért, akkor viszont az többnyire nem kivitelezhető ugyanazon a napon.

Az ablak beépítés után:

Természetes, hogy az ablakok beépítése után rögtön használni szeretnék az új nyílászárót, ezzel azonban egy kicsit várni kell, hogy a kötőanyagok teljesen megszilárduljanak. A beépítést követő 24 órában ezért nem szabad az ablakot se nyitva tartani, sem megtisztítani. A 24 óra elteltével viszont használatba vehetik az új ablakokat.Az ablak beépítése után munkatársaink elmagyarázzák önnek a nyílászáró helyes használatát. Nem megfelelő használat miatt nem tudunk még egyszer díjmentesen kiszállni, ugyanakkor az árajánlatunk tartalmaz egy utólagos finom beállítást, amit a beépítést követően kb. 1-2 hónappal díjmentesen végeznek kollégáink. Viszont az egy évvel a beépítést követő beállításokat külön díj ellenében végezzük el, amely már a szervizeléshez tartozik.

A cégünk által forgalmazott műanyag ablakokra 5 éves garanciát vállalunk, az ablak beépítésre pedig 1 év garanciát nyújtunk rendeltetésszerű használat esetén.


2019.08.07. | Tudástár

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!