Kell e aggódnunk az olcsó műanyag ablak hírdetések kapcsán? Hogyan igazodjunk el a kereskedők tengerében? Ha érdekel a téma olvasd el az erről szóló cikkemet.

Milyen a jó műanyag ablak?

Manapság a legtöbb ember az internet világában próbál tájékozódni mivel ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak hogy információt kapjunk az adott témáról jelen esetben a műanyag ablak ami érdekel minket. A piacon manapság rengeteg ablakprofil márkával találkozunk,és valjuk be laikusként elég nehéz jó döntést hoznunk. Különféle ablakprofilok,eltérő kamraszámokkal, különböző üvegezéssel,nem csoda ha te mint vásárló eltévedsz a rengetegben. Melyik a legjobb? Ez egy nagyon jó kérdés. Természetesen az amelyik a te igényeidnek megfelelnek. Hogyan lehet kiválasztani a megfelelő ablakokat,amelyek megfelelnek a te igényeidnek? A valóságban ez nem olyan egyszerű mint ahogy az elején tűnik. Minden esetre ha valami nagyon olcsó akkor az gyanús,mivel minden terméknek megvan a funkciója és az ehhez megfelelő működéshez szükséges anyagválasztás.

„Olcsó az éhség,drága a csömör.”

Lucius Annaeus Seneca

Mi ad okot az aggodalomra?

Műanyag ablak választás
Műanyag ablak választás funkció alapján

A műanyag ablak kiválasztása nem korlátozódhat csak a megfelelő ablakprofilra,fontos tudni hogy a profil gyártók csak a profilt gyártják és a megfelelő működéshez előírják az ablakgyártóknak a profil merevítés fajtáját és annak vastagságát. Itt kezdődik az első probléma. Ahhoz hogy némelyik gyártó jó árat tudjon biztosítani a kereskedőinek az előírt acélmerevítés vastagságán spórol. Ezek a gyártók álltalában azért kényszerülnek erre,hogy a nagy gyártókkal az árversenyben lépést tudjanak tartani,vagy esetleges árelőnyhöz juthassanak. Ezzel viszont a vásárlónak később a működtetéskor rengeteg problémája lesz mivel a műanyag ablak stabilitását a benne behúzott acélmerevítés szolgálja. A másik probléma ha a kereskedő nem megfelelő tájékoztatást nyújt a vásárlónak a profil kiválasztásánál. Ugyanis a profil külső kamra fal vastagsága ha nem érí el a 2.8 mm-t akkor „B” kategóriás profil,ez természetesen árban olcsóbb mint az „A” kategóriás profilok. Nem mindegy az hogy milyen jellegű az épület ahová az ablakot megvásároljuk,valamint az sem hogy hol helyezkedik el. A hőszigetelés,zajvédelem,nem utólsó sorban a betörésvédelem is nagyon fontos tényező. Ha elsősorban az ár alapján választunk műanyag ablakot,akkor nem szabad meglepődni ha méretstabiltási problémák lépnek fel,különösen a nagyméretű ablakoknál, teraszajtóknál,és bejárati ajtóknál nyilvánvalóak ezek a hibák.

Hogyan válasszunk megfelelő műanyag ablakot?

Az első szempont mielőtt vásárolsz,hogy határozd meg az ablakok elhelyezkedésének típusát és jellegét. Egy forgalmas nagyvárosban más hanghatások érnek mint egy csendes kertvárosban,vagy netán a városon kívül egy kis faluban. Ebben az esetben a megfelelő üvegválasztás nagyon fontos lehet. A háromrétegű üvegezéssel valamint egy középtömítéses ablakprofillal (úgynevezett „MD”) profillal a hanghatás kb 37 decibel.

Ha viszont egy lakotterületen kívül eső helyen van az épület,akkor nagyfokú figyelmet kell szentelni a betörésvédelemre is. A Daidalos Kft által forgalmazott ablakok mindegyike alapfelszerelésként 3 db kiemelés gátlóval rendelkezik. Természetesen lehet fokozni különböző biztonsági üveggel az otthonunk védelmét, de itt minden esetben kérje ki szakember véleményét mielőtt kiválasztja a műanyag ablakot.

A hőszigetelt üvegek között is nagy különbség lehet,nagyon sok árajánlatban nem megfelelően tájékoztatják a vásárlót arról hogy az üvegszerkezet felépítése milyen. Például 3 rétegű üvegezésnél nincs kiírva hogy mi az üveg Ug értéke,nem mindegy az sem hogy mi az üvegszerkezet vastagsága,mint ahogyan az sem hogy milyen távtartóval van az üveg legyártva. Ezek mind meghatározzák azt hogy a vásárolt műanyag ablakunk milyen hőszigeteléssel bírnak. Sokan csak azt kérdezik van e benne argon gáz, de érdemes azt is tudni hogy van e Low-E bevonat az üveg belső felén,és milyen távtartó van az üvegrétegek között. A melegperemes hőszigetelt üvegezés az egyik legfontosabb eleme annak hogy a műanyag ablak télen nyáron jól szigeteljen. A vásárlás előtt tehát érdemes számba venni azt,hogy az olcsó műanyag ablaknál minden az előírásoknak megfelelően lett e legyártva,a vásárlók érdekeit szemelőtt tartva?Ha hasznosnak találtad a cikket, egy megosztással másoknak is segíthetsz.


2020.08.18. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!