Amikor műanyag ablakot szeretnénk rendelni, ajánlatkérés alapján szoktunk választani. Ilyenkor fontos tisztában lennünk többet között például azzal, mi alapján tudjuk a pontos méreteket megadni, hogyan kell a mérést elvégezni, és az esetleges hibákat kiküszöbölni. Mert ugye senki nem szeretne rossz méretű ablakot otthonában, kellemetlen meglepetéseket tud okozni egy ilyen megrendelés. Ezért, ha úgy döntünk, nem kérünk a helyszíni felmérésből, mérjük fel mi magunk a lehetőségeinket!

Műanyag ablak pontos méreteinek megadása

Ugyan a helyszíni felmérés nagy segítség lehet, megkímél sok stressztől és a hibáktól minket, mégis vannak, akik inkább maguk szeretnék a méréseket elvégezni otthonukban. A műanyag ablak pontos adatainkat lemérése azonban egy kis kihívást jelent. Fontos, hogy ha mi szeretnénk meghatározni a nyílászáró adatait a megrendelés során, akkor ismerjük a paramétereket és az alapvető adatokat, melyeket meg kell adnunk. Ugyanis fontos, hogy mind a gyártási előírások, a mérethatások, a stabilitás és a működtetés szempontjából is a számunkra ideális nyílászárót rendeljük meg.

Kiindulópontként azt kell tisztázni, hova szeretnék a műanyag ablakot. A hely fogja meghatározni a mérési szempontokat is. Például, ha olyan helyre, ahol tiszta falnyílás van, tehát nincs még beépítve oda ablak, ott a legegyszerűbb a méretvétel. Oldalanként kell 1,5-1,5 cm-t levenni a falnyílásból, ezzel kapjuk meg a műanyag ablak gyártási méretét. A szigetelési vastagságot, valamint a vakolatot is le kell vonni. Külön szempont, ha redőnyt is szeretnénk, ezesetben toktoldóra is szükségünk lesz.

Teljesen más a helyzet akkor, ha ablakcseréről van szó. llyenkor ugyanis már tapasztaltabb szakértelmet igényel a méretvétel a régi ablakok miatt, melyeket különböző tokszerkezettel gyártottak, sokféle technikát alkalmazva. Egyénileg ezt leginkább úgy lehet mérni, hogy a külső vakolat méretéhez kell oldalanként 1-1 cm-t hozzáadni. Ez kockázatosabb, ha félre sikerül a mérés, az kellemetlen lehet.

műanyag ablak fogászaton

Műszaki részletek a műanyag ablak esetében

Érdemes tisztában lenni a rendelés során azzal is, milyen fontosabb műszaki tulajdonságokra kell figyelnünk a műanyag ablak vonatkozásában. Mint például a biztonsági vasalatrendszer, mely azért felel, hogy a nagy igénybevételnek kitett ablakok, mint az időjárási viszontagságok, valamint a sok kinyitás és becsukás, se tegyék elhasználttá egyhamar a nyílászárót. Megfelelő minőség mellett évtizedek múltán is ugyanolyan biztonságosan működhet műanyag ablaka, mint az első napon.

Fontos figyelni az üvegezés minőségére és a rétegrendekre is, mert ez felel majd a megfelelő hőszigetelő funkcióért. Erről pedig tudjuk, hogy kihatással lesz a rezsi költségeinkre, ami napjainkban, éppen mostanában, nagyon nem mellékes kérdés. A hőszigetelő üvegszerkezet lényege, hogy két üveglapból áll, melyek között egy páramentesítő anyaggal feltöltött távtartóléc van, és az üveglapok széle, valamint a keret tömítése kétkomponensű tömítőanyagból áll. Ezáltal az üveglapok között egy hermetikusan lezárt tér keletkezik, mely a hőszigetelés kulcs elemét jelenti.

műanyag ablak otthon

Költségek

És akkor jöjjenek a piszkos anyagiak. Amikor műanyag ablakot rendelünk, persze, hogy a legjobbat szeretnénk otthonunkba, ugyanakkor az árakkal is szeretnénk tisztában lenni, hogy ár-érték arányban valóban a jól járjunk. A műanyag ablaknak van egy alapára, mely tartalmazza a tok, a keret, az üveg, a vasalatok és a kilincsek árát. Ezen felül, további költségeket fog jelenteni a reluxa, a redőny és a rovarháló.

A redőny előkészítése, az ablakpárkányok és a takaró lécek, és az egyéb kiegészítők, mint a toktoldó és a szerelési segédanyagok. Valamint, az árban az is számítani fog, milyen lakásba kell ablakcsere, vagy ablakbeépítés, panellakásba, vagy új építés házba például. Sok szempont adja meg a végleges árat, ezért ezeket is érdemes felmérni, azonban mindenképp megéri a minőségi befektetés, mert hosszútávú tervről van szó.


2022.09.15. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!