Mindazokon túl, hogy a műanyag ablakok esztétikus és jó minőségű megoldást jelentenek, gyakori tévhit, hogy a szellőztetés mellettük elhanyagolható. Azonban nagyon fontos dologról van szó, hiszen pont amiatt, hogy a műanyag nyílászárók kiváló hő- és hangszigetelő képességgel bírnak, fontos mellettük ügyelni a rendszeres levegőcserére – otthonunk állapotának és egészségünk megőrzése céljából.

Szellőztetés a műanyag ablak esetében

A napjainkban gyártott műanyag ablakok hőmegtakarítása kiemelkedően magas, és ennek nagy előnye, hogy általuk jelentős mértékben csökkenthetőek a fűtési költségek, rezsi kiadások. A műanyag ablak télen bent tartja a meleget, nyaranta pedig sokkal lassabban melegszik fel a belső tér.

Azonban előfordulhat, hogy a műanyag ablakok lecserélése után a tulajok a lakás vagy ház valamelyik sarkában penészesedést, esetlegesen dohszagot vélnek felfedezni. Noha mindez főként a házak külső szigetelésének a problémája, a nem megfelelő szellőztetés is okozhat ilyen gondot.

Nem kell megijednünk, hiszen a kialakult penészesedés és páralecsapódás ellen egy kis odafigyeléssel máris sokat tehetünk: az automatikus szellőztetés vagy rendszeres levegőcsere tökéletes megoldást nyújt.

műanyag ablak

 

Hogyan szellőztessünk?

Egyrészt dönthetünk úgy, hogy egy modern beépített szellőztetőrendszert választunk, ami képes állandó jelleggel optimalizálni a lakás levegőjének nedvességtartalmát – megelőzve a páralecsapódást. Illetve ezáltal biztosítottá válik a szagok és káros anyagok folyamatos cseréje is, valamint megfelelő mennyiségű levegő jut a gázzal működő tűzhely biztonságos működtetéséhez is.

Az automata szellőztetőrendszereket tapasztalt szakemberek az ablakkeretbe építik be. Az ezzel járó költség gyakran felmerül kérdésként, azonban a felár miatt nem érdemes aggódnunk. Hiszen ez egy olyan hosszútávú befektetés, ami megtérül bármelyik családi ház esetében. Segítségével akkor is biztosított a levegőztetés, ha senki nem tartózkodik a lakásban, ami kiemelkedően kényelmes megoldást jelent. Természetesen léteznek más (kevésbé költséges) módszerek is – ilyen a tudatos, általunk irányított és alkalmazott szellőztetés.

Ami biztos: a rendszeres levegőcsere nélkülözhetetlen, ha szeretnénk otthonunk levegőjét frissen és egészségünkre pozitív hatást gyakorló állapotban tartani. Emellett a párátlanításban, valamint a penészesedés megelőzésében is „nyerő” eszközünk lesz.

műanyag ablak nappali

 

Milyen szellőztető módszert alkalmazzunk műanyag ablak mellett?

  1. Résre nyitott ablakokkal

Ezt résszellőztetésnek nevezzük. Ilyenkor a műanyag ablakunk csak részlegesen van nyitva (például bukó állásra). Hátránya, hogy a kisebb volumenű levegő beáramlást enged egyszerre, így időben sokáig szükséges alkalmazni a megfelelő levegőcseréhez. Ez pedig erősen lecsökkentheti a belső hőmérsékletet, így téli napokon kevésbé célszerű bevetni.

  1. Átáramlásos megoldással

Az átáramló szellőztetés az előző megoldásnál jóval hatékonyabb, hiszen ilyenkor a műanyag ablak teljes kitárásáról van szó. Ezzel a módszerrel a belső tér levegője akár 5 perc (vagy még kevesebb idő) alatt teljesen kicserélhető, és ennek köszönhetően nem okoz súlyos csökkenést a hőmérsékletben, azaz kisebb a hőveszteség is.

  1. Huzattal

Amikor az összes nyílászárót kinyitjuk, akkor keresztszellőztetésről van szó. Ilyenkor mindössze pár perc alatt megtörténhet a teljes levegőcsere. Ez a módszer nagyon hatékony, hiszen amellett, hogy gyors megoldást kínál, minimális hőveszteséggel jár.

Végül néhány tipp a szellőztetés időzítéséhez: az egészséggel foglalkozó szakemberek javaslatai alapján érdemes már reggel, az ébredésünk után szellőztetni. Továbbá főzéskor a konyhában, evés után pedig az étkezőben is szükségünk lehet friss levegőre. Egy alapos takarítást követően szintén fokozhatjuk az eredményt, ha szellőztetünk, valamint a napunk legvégén, lefekvés előtt is nyissuk ki az ablakot, hogy a friss levegő hatására jobban, pihentetően tudjunk aludni.


2023.06.21. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!