A műanyag ablak egyedi méretre gyártásnál figyelembe kell venni a gyártási határidőt. Rendelés előtt mindent gondosan figyelembe kell venni, mivel minden a te igényeid alapján készül. A helyszíni felméréstől a beépítésig rengeteg apróságra kell figyelni, hogy mint megrendelő elégedetten hosszú évtizedekig használható terméket kapj. Ennek természetesen van egy átfutási ideje,tehát amikor ablakot szeretnél cserélni időben, kell erre felkészülni.

Műanyag ablak egyedi méretre gyártása
Műanyag ablak

Ablak profil kiválasztása

Az ablak profil kiválasztása elsődlegesen a műszaki tartalma alapján történik, nem csupán a szín az elsődleges kérdés, ami alapján választunk bár az is nagyon fontos. A műanyag ablak méretre gyártásánál az épület jellegéhez igazítva érdemes szakembereink tanácsát kikérni, hogy milyen műszaki tartalmat ajánlunk az adott épülethez. Különös figyelmet kell arra fordítani, hogy milyen hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek a különböző ablakprofilok. A megfelelő épülethez a megfelelő műanyag ablak profilt ajánljuk. Egy panellakáshoz például nem érdemes passzív házminősítéssel rendelkező műanyag ablakot rendelni. Véleményem szerint teljesen felesleges mivel kicsit csúnya hasonlattal az olyan lenne, mintha ágyúval lőnénk egy hangyára, valamint az ár is meghatározó tényező. Az ablak-ajtó rendszerek 5,6,7, kamrás rendszerek,70-88 mm közötti beépítési mélységgel rendelkeznek. Ezen kívül még számos más módon különböztetjük meg a műanyag ablak profil rendszereket. Például a légátersztés és hogy milyen módon tömítik a nedvességet, kettős tömítéssel rendelkezik, azaz AD vagy középtömítéses úgynevezett MD profil. A kiválasztás és a szaktanácsadás után, megkezdődik az ablakok legyártása, ennek a menete a következőképpen zajlik.

Műanyag ablak méretre gyártásának a lépései

A műanyag ablak méretre gyártásának első lépése hogy a helyszínen pontos méretet kell venni. A felméréskor figyelembe kell venni milyen nyílászáró kiegészítő termékek lesznek felszerelve. A kiegészítő termékek alatt értjük az árnyékolás, az ablakpárkány, a rovarhálók. stb. Ezek nagyon fontosak mivel különböző rendszerek vannak, és a felméréskor mindent figyelembe véve kell a méreteket meghatározni. Ha pontos munkát akarunk elvégeztetni, akkor ezt a felmérést végző kollégának már a helyszínen tudnia kell. Mivel a folyamat több emberen keresztül megy egy cégnél, fontos hogy zökkenőmentes legyen az ablakgyártás és majd a végén a beépítés is. A felmérés után az irodában elkészítjük a pontos ajánlatot, amelyet nyílászáró szoftverrel készítünk el, amely minden kiegészítő terméket tartalmaz, valamint a hozzátartozó munkadíjat is. A megrendelő az árajánlat elfogadásával igazolja, hogy minden úgy szerepel az ajánlatban, ahogyan leegyeztette a felmérő kollégával. A megrendelés visszaigazolás mellé ilyenkor kapunk egy általános vállalkozói szerződést is, amely minden olyan információt tartalmaz, mint pl. fizetési részletezés, gyártási határidő stb. A szerződés aláírásával valamint az előleg beérkeztével lép életbe a megrendelés, és elindul a gyártási folyamat.

Műanyag ablak méretre gyártási folyamat

A műanyag ablak méretre gyártásának folyamata az alkatrészek berendelése, az anyag beérkezése után a gyártás megkezdése. A profilokat számítógép vezérelt gépsoron méretre szabják, a műanyag ablak profilokba a megfelelő stabilitás miatt acélmerevítést helyeznek el. A leszabott alkatrészeket ezek után 4 pontos hegesztéssel összeillesztik, majd megmunkálják az illesztéseket egy speciális marógéppel. A tok és a szárny kialakításoknál elhelyezik a megfelelő zsanérokat illetve vasalatokat. Azt követően behelyezik az üveget, és átesik, egy minőség ellenőrzési ponton ahol ellenőrzik, hogy minden a megrendelés szerint történt e. A gyártás ellenőrzése után a gyár előkészíti a termékek szállítását. A szállításnál egy erre kialakított szállító kalodára helyezik az árut, és a hozzá tartozó kiegészítőket, a kilincseket, zsanértakarókat, valamint az esetleges kiegészítő profilokat. Az elkészült komplett megrendelést a gyártó leszállítja a kereskedő raktárépületébe, ahol a helyszínre szállításig ezeken a speciálisan kialakított kalodákon tárolják.

Műanyag ablak beépítés folyamata

Műanyag ablak méretre gyártva
Műanyag ablak méretre gyártva

A méretre gyártott műanyag ablak beépítés úgy történik, hogy a kereskedő informálja a vásárlót hogy elkészült a megrendelt műanyag nyílászáró. Időpont egyeztetés alapján a kereskedő vagy gyártó cég kiszállítja a termékeket és a szerelő kollégák a megrendelés visszaigazolás alapján megkezdik a beépítést. A műanyag ablak beépítés szakszerű munkát igényel, a helyszínen a megrendelőnek biztosítania kell a szereléshez a megfelelő feltételeket. A nyílások szabad megközelítése, vezetékes víz, valamint elektromos áram. Az esetleges értékek megóvásának a védelméről, ez ablakcsere esetén indokolt ahol bontási munkálatok is vannak, általában a megrendelőnek kell gondoskodnia. A szakszerű nyílászáró beépítés alkalmával felhelyezésre kerülnek a kilincsek, zsanértakarók, és a végén a nyílászáró pontos beállítása. Amennyiben helyreállítási munkálatokat is tartalmaz a megrendelés, természetesen azok elvégzése után a beépítő kollégák elvégzik a terület takarítását, és a hulladékok összegyűjtését.

Méretre gyártott műanyag ablak átadás átvétele

Ez a befejező fázisa a műanyag ablak méretre gyártásának, de nagyon fontos. Ilyenkor sok megrendelő nem fordít elég hangsúlyt arra, hogy a megvásárolt termékeket kipróbálja. Pedig amikor még a szerelők a helyszínen vannak sokkal egyszerűbb, ha bármi kérdése felmerülne. Ekkor ugyanis a szerelők bemutatják, a megrendelőnek a különböző szerkezeteket hogyan kell működtetni helyesen. Vagy mire kell figyelni az ablak-ajtó minőség megóvása érdekében. Egy új építésű ingatlannál gondoljunk, csak bele mennyi szakma fordul meg az épületben. Sok esetben a tulajdonos nincs a helyszínen, ha történik valami egy nyílászáróval. Az építkezés időtartama, ha normális tempóban megy általában 1-2 évig tart. Ez alatt az idő alatt, ha nem fordítunk megfelelő védelmet a nyílászárókra,mire a tulajdonos beköltözik, már tönkre is mehet. A beépítéskor hiába vetted át tökéletes állapotban, sérülés mentesen a kereskedőtől a nyílászárókat. Ha például vakoláskor nem takarófóliázzák le a nyílászárót és például egy emelő toló szerkezet alsó sínjében áll a vakolat. Akkor az nem várható el hogy a kereskedő garanciában javítsa ki a hibát.

Műanyag ablak méretre gyártással kapcsolatos hasznos információk.

Összefoglalva az egyedileg méretre gyártott műanyag ablak-ajtó a jó választás. Sokan azt gondolják, hogy ez árban drágább, mint a raktáron tartott standard méretek. Pedig ez nem így van. Árban nincs különbség, csak a gyártási határidő. A standard méretekkel az a baj hogy raktáron tartani minden típusból minden méretben, rengeteg helyet foglal és nagyon nagy befektetést igényel. Általában a raktáron tartott nyílászárók a drágábbak. Pontosan azért, mert kevés a kereslet rá és hosszú ideig áll a pénz benne. Ez a kereskedőknek nem nagyon éri meg mivel a legtöbb helyen a standard méret amúgy sem jó, és ez nyílásméret igazítást igényel. Ezért sokkal egyszerűbb, ha a nyíláshoz a pontosan illeszkedő méretű ablakot gyártjuk le. A Daidalos Kft arra törekszik, hogy maximálisan ki tudja szolgálni minden kategóriában az ügyfeleit. Saját beépítő csapattal rendelkezik, akik minden rendszerben megfelelő szakmai tapasztalattal építik be a termékeket.

Ha hasznosnak találtad az információt, oszd meg másokkal is a fejlécben található alkalmazással, hogy mindenkinek egyszerűbb legyen a nyílászáró rendelés.


2020.12.02. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!