A műanyag ablakok népszerűsége és dominanciája rendre növekszik, gyakorlatilag a hagyományos fa nyílás-zárók vezető szerepét már egy bő évtizede átvették. A kimagasló kereslet okai jól ismertek: praktikus, megbízható és esztétikus megoldás elérhető áron, nagy választékban. A kínálati oldal ráadásul folyamatosan bővül a szüntelen megrendeléseknek és a magas szintű innovációs fejlesztéseknek köszönhetően.

A megfelelő műanyag ablak kiválasztása

Ez alapvetően előnyös tendencia, ugyanakkor a választást sok esetben megnehezíti. A legtöbb vásárló ugyanis rendszerint összezavarodik a nagy választékban és szakmai ismeretek hiányában nem tudják pontosan megítélni, hogy mi számít jó vételnek, illetve melyik műanyag ablak típus illeszkedik igazán az igényeikhez. Sajnos az árfekvés nem mindig tükrözi a tényleges minőséget, ahogy az üzletek eladói sem mindig rendelkeznek kellő kompetenciával, valamint elfogulatlansággal.

Ezért tehát mindenképpen érdemes hiteles forrásokból tájékozódni, mielőtt műanyag ablakot vásárolunk. Noha ebben a blogbejegyzésben terjedelmi okokból nincs lehetőség áttekinteni az összes minőségbeli nézőpontot, viszont igyekszünk felvázolni egy olyan mércét, amely által képesek lehetünk megkülönböztetni az alapfelszereltségű termékeket a prémium kategóriától. Ily módon elkerülhetjük a melléfogásokat és biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb minőségű műanyag ablak kerül majd az otthonunkba.

műanyag ablak

A műanyag ablak univerzális üvegszerkezete

A régi, korszerűtlen nyílászárók leglátványosabb hátránya az egyszerű, egyrétegű üvegszerkezet volt, mert ezek egyrészt áteresztették a fűtési energia nagyjából 25 %-át, továbbá biztonsági és optikai szempontból sem voltak minőségi darabok. A műanyag ablakokkal terjedtek el a többrétegű, légkamrás és multi funkciós vasalattal ellátott szerkezetek, amelyek már jóval hatékonyabban szigetelnek, valamint strapabíróbbak is. A nyílászárók piaci kínálata tehát összességében egy magasabb minőségi szintre került, azonban ez nem jelenti azt, hogy bármelyik típus önmagában teljesítené a prémium kategória követelményeit. Ennek eléréséhez különféle tanúsítványoknak, illetve az alábbi paramétereknek kell meglenniük:

Az üvegszerkezetnek legalább 3 THERMO üveglapból kell állnia, de ritkán előfordulnak már 4 rétegű termékek is. Az üveglapok alapanyagának, csiszolásának (adott esetben fóliázásának) meg kell felelnie a prémium előírásoknak. Szintén lényeges, hogy az üvegrétegek közötti részek nemesgázzal, lehetőleg kryptonnal legyenek feltöltve a szigetelési tulajdonságok maximalizálása érdekében. Szintén ide vonatkozik az úgy nevezett meleg-peremes távtartók alkalmazása az üvegrétegek között. Ez jelentősen fokozza a hőszigetelési képességet az alumínium megoldásokhoz képest.

Végül, de nem utolsó sorban az ablakszerkezet meghatározó komponensét képezik a levegőkamrák. Manapság kezd köztudatba kerülni az a tény, hogy a légkamrák száma egyértelműen megmutatja a nyílászáró minőségét. A prémium termékek ezért nem véletlenül többnyire 6-7 kamrásak. Ugyanakkor a szakmai vizsgálatok egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy a kamrák száma csak abban az esetben számottevő, ha az adott műanyag ablaknak a beépítési mélysége ezzel arányos mértékű. Ezért előfordul, hogy 5 kamrás termékek is prémium kategóriába kerülnek a tok magas színvonalú kialakítása miatt.

műanyag ablak

További műszaki jellemzők

Az üvegszerkezeten túl még más műszaki jellemzők is szemléltetik a prémium ablak tulajdonságait. Például nagyon fontos, hogy olyan fényes és időtálló PVC anyagból készüljön a nyílászáró felülete, amely UV álló, jól tisztítható, illetve nem színeződik el. Szintén lényeges, a hibás működtetés gátló megléte az ablakszerkezetben, amely nagymértékben lassítja az esetleg „félrenyitásból” származó kopást. Ezzel kapcsolatban érdemes még megemlíteni a vasalatot is, amely szintén a funkcionális szavatosságért felelős. Számos prémium ablak a Maco Multi-Matic által gyártott vasalatot alkalmazza, amely már 150 éve bizonyít ezen a piacon.


2023.07.24. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!