Számos esztétikai és funkcionális előnye miatt vált népszerűvé a műanyag ablak a nyílászáró típusok között. A gyakorlati alkalmazás tekintetében különösen meghatározóak a jó szigetelő tulajdonságok. A műanyag ablakok kimagasló hőszigetelő képessége már közismert tény, a hangszigetelésben való szerepükről viszont kevesebbet hallani, pedig ez is egy jelentős tényező.

Ahogy a hőszigetelés az energiatakarékosság és a komfortérzet biztosítása által járul hozzá otthonunk minőségéhez, úgy a hangszigetelés a külső zajok szűrése, csökkentése révén teszi még inkább nyugodttá, meghitté otthonunkat. Hiába esztétikusak, arányosak vagy épp drágák a nyílászárók, ha közben gyenge a hangszigetelésük, hiszen a csend elengedhetetlen része annak a harmonikus összképnek, ami igazán szerethetővé teszi lakásunkat.

Természetesen egy lakás hangszigetelése sok más tényezőtől is függ. Ide tartozik a ház tájolása, a főfalak és a homlokzati fal minősége, a nyílászárók mérete, elhelyezkedése és kivitelezése, de a belső terek mérete, felülete is befolyásolja a zajszintet.

műanyag ablak, szalon

A szigetelés fő garanciája: a megfelelő műanyag ablak szerkezet

A műanyag ablak kiemelkedő szigetelő képessége alapvetően nem a műanyag keretben keresendő, hanem az aszimmetrikusan strukturált üvegszerkezet és az üvegrétegek közötti nemesgázok eredményeképpen jön létre. Egyrészt lényeges szempont, hogy az eltérő vastagságú üvegrétegek között eltérő méretű kamrák legyenek, mert ez az aszimmetrikus struktúra kedvez a hangszigetelésnek. Másrészt kulcsfontosságú gyakorlatnak számít, hogy a műanyag ablakoknál a levegő egy részét kiszivattyúzzák a kamrákból és a helyére olyan nemesgázokat (főként argont, illetve kriptont) töltenek, amelyek kevésbé vezetik a hőt, mivel a nemesgázokban sűrűben helyezkednek el a részecskék. Ezt az innováció elsősorban a hőszigetelés érdekében fejlesztették ki, de a hangszigeteléshez is számottevően hozzájárul.

műanyag ablak, otthon

 

További kulcstényezők a hangszigetelés érdekében

Az imént említett nemesgáz feltöltéshez kapcsolódóan még érdemes megemlíteni, hogy a tartósság érdekében lényeges szempont az adott műanyag ablak tömítése is. Amennyiben megfelelő anyagú és kellően szakszerű kivitelezésű a tömítés, úgy nem fog kiszökni a nemesgáz, illetve alapvetően magasabb szintű lesz a hangszigetelés. A tömítés időnként karbantartásra és cserére szorulhat, de ez valójában a műanyag ablakok többi alkatrészéről is elmondható.

A hangszigetelés mértéke továbbá mechanikus funkcióktól is függ. Meghatározó szempont például az ablakszárny állása, illeszkedése, ezzel együtt pedig a vasalat minősége és rögzítése. Az említett két nagyobb ablakrész állapota összefügg egymással, ezért is van nagy jelentősége a nyílászáró precíz telepítési munkálatainak, amire cégünk nagy hangsúlyt helyez. Ha rosszul vagy nem kellő gondossággal lett felszerelve egy műanyag ablak, akkor nemcsak a szigetelés lesz alacsonyabb mértékű, hanem az alkatrészek kopása is intenzívebb lesz, ami végül a nyílászáró idő előtti javítását és cseréjét fogja magában hordozni.

Ha extrém mértékű hangszigetelés a célunk, akkor specifikus hanggátló fóliarétegekre lesz szükségünk. Ezeket a fóliák régi típusú ablakokkal nem kompatibilisek, ezért van nagy szükség a fent részletezett üvegszerkezetre. A hangszigetelő fóliákat ugyanis nemcsak a külső üvegrétegre, hanem a kamrák közötti rétegekre is fel kell szerelni a teljeskörű szigetelés megvalósulása érdekében. Alapvetően ezek a fóliákat nem szokták utólag felhelyezni, általában a teljes üvegcsere javasolt.


2023.04.18. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!