Számos ember szembesült már azzal a lényeges kérdéssel egy építkezés során, hogy melyik lenne az ideálisabb választás, a fa nyílászáró vagy inkább a műanyag ablak? Mivel nem egyszerű a döntés, főleg, ha az idő is nagyon sürget, segítünk megérteni a két típus közötti lényeges különbséget, illetve azt is eláruljuk, hogy mi melyiket választanánk.

A fa ablakok jellemzői

A fa nyílászáró sokaknak a természetes megjelenés miatt szimpatikus, tehát mondhatni elsősorban az esztétikum jelenti a fő érvet mellette. Azt viszont érdemes számításba venni, hogy a fa ablakok folyamatos kezelésre szorulnak. Időnként újra is kell festeni ezeket és többnyire így lehet elérni azt, hogy időtállóak legyenek. Az igazán dekoratív, minőségi gyártmányoknak viszont meg is kell fizetni az árát és időnként újra hangsúlyt kell tenni a festésre, ápolásra ebben az esetben is.

A műanyag ablak tulajdonságai és összehasonlítás


A műanyag nyílászáró ezzel szemben egy másfajta, modernebb dekoratív megjelenést kínál, ami egyébként nem kevésbé szép, mint a fából készült társa. A megjelenés mellett viszont több nagyszerű tulajdonságot is kilehet emelni, ami egy igen előnyös választásnak minősíti a műanyag ablakot.

műanyag ablak nappaliba

Ez a gyártmány képes egy kiválóbb hőszigetelést megvalósítani, mint a fa nyílászáró. Ezáltal sok család tud spórolni a fűtési költségeken a hidegebb időszakok során és a klíma költségein a nyári melegben. Továbbá a nagyszerű ár-érték arány is a műanyag ablak mellett tanúskodik, hiszen jellemzően kedvezőbb áron lehet megvásárolni, mint a fa vagy akár az alumínium változatot. A pénzügyeknél maradva pedig azt is meglehet állapítani, hogy ez a típusú nyílászáró segít hosszú távon minél több pénzt megtakarítani. Ez pedig a kiváló szigetelésnek, a tartósságnak, megbízhatóságnak és az elenyésző karbantartási költségeknek köszönhető. Aki pedig valami egyedire vágyik ezen a kategórián belül, akkor már választhat megengedhető áron a színes műanyag gyártmányok közül is.


A két típust pedig összevetve mi egyértelműen a műanyag ablakot ajánlanánk a rengeteg előnye miatt. Természetesen akkor, ha valaki nem csak a fából készült organikus megjelenésben gondolkozik, hanem nyitott a modernebb megoldások iránt is.


2021.06.18. | Blog

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!

Kérjen árajánlatot nyílászárókra ingyenesen és minden kötelezettségtől mentesen!